Itilin tulevaisuus

EXIN on julkaissut extranetissään tulokset maailmanlaajuisesta kyselystä Itilin versioiden tilasta. Tulokset ovat mielenkiintoisia. Kyselyyn vastanneista Itilin käyttäjistä vain 3 % on siirtynyt kolmosversioon ja selvä enemmistö (57 %) kouluttajista kouluttaa kakkosversiota.

Tärkein syy käyttää kakkosversiota tulee asiakkailta. Muita syitä ovat näytöt toimivuudesta ja opettamisen helppous. Uuteen versioon on siirrytty lähinnä sen takia että se on uusi. Pitkää elinkaarta kakkosversiolle toivoo n. 70 % vastaajista ja vain 15 % haluaisi lopettaan vanhemman version soveltamisen tämän vuoden aikana.  Peräti 40 % V3 tarjoojista tekee sitä koska ovat epätietoisia V2 kohtalosta.

Alkuperäisten suunnitelmien mukaan kakkosversion tenttien piti päättyä viime vuoden loppuun mennessä, mutta näin ei ole käynyt. Kyselyssä kysyttiin mitä kakkosversion tenttien päättymisen suhteen pitäisi tehdä. Ehdoton ykkössuosikkivaihtoehto on kakkosversion tenttien jatkaminen.

On vaikea ennustaa mitä tulee tapahtumaan, OGC:n ja APMG:n kaupalliset näkökulmat ratkaissevat asian.  Toisaalta käsittääkseni APMG:n asema on myös katkolla, OGC joutuu kilpailuttamaan palveluntarjoajat ja voi olla että seuraavalla kierroksella joku muu voittaa. Minua ei ainakaan APMG:n toiminta ole vakuuttanut.

Exionin sivuilta löytyy myös tenttien läpimenoprosentit. Monien uusien Intermediate tenttien läpimenoprosentit ovat hyvin korkeita eli tenteillä ei ole juuri mitään erottelukykyä. Jos uskot että sertifikaateilla on itseisarvo, nyt varmaan kannattaisi syöksyä napsimaan niitä ennenkuin APMG tai sen seuraaja uusii tentit. Foundation tenttejä tullaan taas ilmeisesti helpottamaan toukokuussa, ainakin vaatimuksia on karsittu.

Itse olen ratkaissut asian keskittymällä lähes täysin ISO 20000 -pohjaiseen valmennukseen. Kansainvälinen standardi on vakaampi pohja kuin puhtaasti kaupallinen tuote.

%d bloggers like this: