Minne itil on matkalla

Jan van Bon pyysi minut kirjoittajaksi uuteen web-julkaisuunsa. Luvassa pitäisi olla kiinnostava saitti joka avataan lähiaikoina. Päätin aloittaa räväkästi ja kirjoitin ensimmäisen juttuni nimellä; The Four fatal flaws of ITIL V3. Jutussa ennustan itilin kuolemaa ja luettelen sen neljä vakavaa virhettä. Voitte kuvitella että olin lievästi ällistynyt, kun pari päivää myöhemmin näen tiedotteen itilin uudesta versiosta.

Odotin aikoinaan uutta itiliä innolla, tiesin että Quint pystyisi tarjoamaan uudet koulutukset ensimmäisenä. Tutustuminen oli pettymys. Monia hyviä asioita oli muuteltu surutta ja virheitä oli kohtuuttomasti. Katselin vähän ihmeissäni sitä innostusta, jolla kollegat ottivat uuden itilin vastaan. Uusi versio kuulemma toi kaikkea uutta ja hienoa. Toki kolmosversiossa oli joitakin oivalluksia, mutta kokonaisuus oli todella sekava möykky. Mielestäni kolmosversio on surkea ja siksi on hienoa, että OGC myöntää että uusi versio tarvitaan. Saa nähdä tuleeko kelvottomasta tyydyttävä, pelkään pahoin ettei siitä tulee hyvää vieläkään.

Oletan että isot koulutusfirmat ja kirjakustantajat pyrkivät vähättelemään tulevaa muutosta. Liiketoiminta ei saisi kärsiä, mutta kyllä se varmasti kärsii. On täysin älytöntä ostaa ainottakaan kolmosversioon perustuvaa kirjaa eikä niitä kannata lukeakaan. Miksi käyttää aikaa raskaan ja vaikean tekstin tavaamiseen, kun kerran tietää että siinä on vikoja ja uusi versio on tulossa. On toki todennäköisempää että seuraava versio on ennemmin 3.1 kuin 4. Tosin 3.1. on kai jo julkaistu kaikessa hiljaisuudessa joten seuraava lienee 3.2. (Kirjoista on tiettävästi otettu uusi painos, jossa joitakin nuolensuuntia on vaihdettu yms. räikeimpiä virheitä on korjattu)

Tiedote antaa ymmärtää että muutos tulee jatkumaan. Se ei kuulosta kovin hyvältä. Edellinen versio säilyi lähes muuttumattomana parikymmentä vuotta ja nyt sitten uusia versioita tulee parin vuoden välein. Pulmana on myös se, että radikaalia muutosta ei tehdä mutta toisaalta kolmosversion virheitä ei voi korjata tekemättä melko suuria muutoksia. 

Mielestäni on täysin mahdollista että markkinat eivät tätä niele. Tähän asti on ollut mahdollista olla välittämättä kritiikistä. Yritin mm. tuoda syksyn itSMFn konferenssiin itil-kriittisen puheenvuoron, mutta eihän siellä sellaista suvaittu. Kolmosversion käyttöönotto tulee nyt uuteen valoon kun OGC myöntää että siinä on puutteita ja virheitä. Voi miettiä miltä tilanne tuntuu jossain isossa firmassa, jossa on käynnistetty massiivinen ITIL V3 projekti. Vaikka OGC lupaa etteivät muutokset haittaa aloitettua työtä, en ottaisi sitä ihan todesta.

Kehikkona ISO 20000 on ollut parempi valinta. Kansainvälistä standardia ei muuteta ihan niin kevyesti. Valitettavasti enemmistö on kuitenkin valinnut V3:n, saa nähdä muuttuuko suunta nyt vai jatkuuko V3 kurssien suosio.

%d bloggers like this: