IT-palvelunhallinnan vuosikymmen päättyi

IT palveluhallinnan alalla vuosi 2009 oli levoton ja tulevaisuus on samalla tavalla hämärän peitossa. ITIL 3 kritiikki yltyi niin kovaksi että OGC taipui ja lupasi kirjoituttaa kirjat uusiksi. Uusi versio (Edition, virallisesti) valmistunee vasta vuonna 2013 (se on luvattu vuotta aiemmin mutta se näyttäisi olevan jo pari kuukautta myöhässä aikataulustaan), joten ensi vuodet eletään epätietoisuudessa. Itse olen tyytyväinen siihen, että virheet ja ristiriitaisuudet myönnetään, mutta aika skeptinen sen suhteen että virheet kyetään korjaamaan tekemättä suuria muutoksia kirjoihin.

ITIL-koulutusbuumi käynnistyi meillä 2003 joten nyt alkaa jo kahdeksas vuosi. Quintin silloinen toimitusjohtaja Frank Grift ennusti että se kestää juuri kahdeksan vuotta, joten ensi vuosi saattaa olla jo hiipumisen alkua. Help Desk buumi kesti aikoinaan samat kahdeksan vuotta, joten se voi olla aika hyvä arvio. Tässä välissä on hyvä todeta se, että buumin loppuminen ei tarkoittanut että helppareista olisi luovuttu, kyse oli lähinnä konsultointi- ja koulutuskysynnän hiipumisesta.

 

Kuvassa näkyy ensimmäinen ITIL buumi, joka alkoi 1993 ja huipentui 1998. Tämä oli lähinnä hollantilainen buumi. Seuraava alkoi 2002 ja saavutti huippunsa 2004. Huom. kuvan luvut ovat kasvuprosentteja, vuoden 1998 volyymi on alle 10% vuoden 2004 volyymistä. Kasvu myös jatkuu edelleen, mutta kasvunopeus hidastuu ripeästi. Kuvan perusteella voisi epäillä että kun ITIL 3.5 julkaistaan joskus 2013, kukaan ei ehkä enää ole kiinnostunut. 

Välillä tuntuu siltä että palvelunhallinnan ydin on unohtunut. Palvelujen elinkaaria strategiaseminaareissa piirrellessä perusasiat unohtuvat helposti. It palvelunhallinnan ydin on yksinkertainen:

  • insidentit pitää hoitaa nopeasti,
  • viat pitää korjata pysyvästi  
  • hallitsemattomat muutokset ovat rikos!

Näiden tavoitteiden saavuttaminen on työlästä mutta niihin kannattaa pyrkiä. ITIL antaa joitakin vinkkejä hyvistä keinoista ja muitakin lähteitä on.

%d bloggers like this: