Strategioiden vääntäminen tympäisee

Kauppalehden mukaan : Suomalainen yritysjohto on kyllästynyt tuottamaan paksuja strategianivaskoita, jotka laahaavat jäljessä ja jäävät liian usein toteutusta vaille.

Prosessia halutaan yksinkertaistaa, jotta nopeat liikkeet muuttuvilla markkinoilla olisivat mahdollisia. Tämä käy ilmi liikkeenjohdon konsulttiyhtiön MPS Executive Searchista tuoreesta johtajuustutkimuksesta. Kolme neljästä vastaajasta on sitä mieltä, että aikaavievät, yksityiskohtaiset ja joustamattomat strategiat koetaan työyhteisöissä painolastiksi. Kaksi kolmesta vastaajasta on sitä mieltä, että suunta on yksityiskohtaista suunnitelmaa tärkeämpi.

Olen samaa mieltä. Tulevaisuuden suunnitteleminen sisältää riskinsä. Palvelun elinkaarimallia ei pidä tulkita liian kirjaimellisesti erityisesti lukemattomat suunitelmat kannattaa unohtaa. En kertakaikkiaan usko, että mistään löytyy sellaista it-organisaatiota, joka osaisi suunnitella tulevaisuuden asiakaslähtöisesti. IT yksikkö toki voi suunnitella tulevaisuuden ja toteuttaa sen suunnitelman mukaisesti, mutta silloin organisaatio alistuu elämään IT:n ehdoilla. Niitäkin on varmaan paljon.

Tulevaisuudessa voi käydä niin että yhä useimmin tietotekniikkapalvelut ostetaan verkosta ja it-yksikön rooli supistuu. Siinä on paljon riskejä, mutta ei se ole täysin mahdotonta. Itse olen aika lähellä sitä mallia. Ainoa paikallinen sovellus on Office. Varmistukset, sähköposti, kotisivut, palkanlaskenta, pankki ja ilmoittautumislomakkeet pyörivät verkossa. Tämä tarkoittaa että monet asiat voi unohtaa. Minun ei tarvitse miettiä vaikka sähköpostiserverin varmistamista tai sen kapasiteetin riittävyyttä. Palveluntarjoajani huolehtii siitä, minun täytyy vain luottaa siihen että he tekevät työnsä kunnolla.

Ketterä strategia on uusi termi, joka kuvaa toimintaa nopeasti muuttuvassa ympäristössä. Jukka Ala-Mutka kuvaa ketterää strategiaa näin: Vertauskuvallisesti ketterä strategia on kuin iso kalaparvi, joka muuttaa yhtäaikaa suuntaa saavuttaakseen (liikkuvan) päämääränsä tai välietappinsa. Löydämme vastaavan analogian purjeduksesta, jossa päämäärä on selkeä, mutta reitti vaihtelee olosuhteiden mukaan jatkuvasti navigoiden – lähietäisyys ja pitkätähtäin on kokoajan mukana navigoinnissa. Ketteryys on myös loogisesti päinvastaista kuin jäykkyys ja rajoitteet. Jäykkyyttä aiheuttavat pinttyneet ja ehdottomat ajatusmallit kuten ”yrityskaupat eivät koskaan onnistu”, jäykistävät sopimukset asiakkaiden ja toimittajien kanssa, monotonisesti toistettavat toimintoketjut ja tiukat kontrollijärjestelmät mm. budjetoinnissa.

Tietotekniikkapalveluille strateginen ketteryys aiheuttaa haasteita. Palvelujen pitäisi kyetä mukautumaan nopeasti uusiin tarpeisiin. Tehokkuus ja turvallisuus eivät taida asua samassa talossa ketteryyden kanssa. Prosessista voi helposti tulla jäykkä, monotonisesti toistettava toimintoketju.

%d bloggers like this: