Tenttikysymyksiä tekemässä

EXIN päivittää ISO 20000 koulutusohjelmansa tenttikysymyksiä standardin uuden version mukaiseksi ja olen muokannut kysymyksiä uuteen uskoon. Standardin muutokset eivät vaikuta niinkään paljon kuin tentin rakenteen muutokset. Tentti on vanhaa Service Manageria vastaava ISO 200000 Consultant/Manager, joten kysymysten pitäisi olla aika vaikeita. Hauskaa puuhaa, paljon hauskempaa taatusti kuin niihin vastaaminen.

En ole silti monivalintatenttien ystävä. Sertifikaatit soveltuvat perustasolle, jossa on kohtuullista edellyttää että henkilö tuntee terminologia ja peruskäsitteet. Ylemmillä tasoilla tarvitaan mielestäni esseevastauksia. Toki EXIN harrastaa niitäkin eli tenttiä ei läpäise pelkästään monivalinnoilla.

Itil Expertiksi kuitenkin pääsee vain harjoittelemalla monivalintoihin vastaamista. Se on sitä helpompaa, mitä enemmän saa treenata oikeilla kysymyksillä, niinkuin maailmalla kuuluu olevan tapana. Tässä helppo testi, jolla voi tarkistaa onko itil ekspertti ymmärtänyt mitään oppimastaan, vai onko opiskelu ollut pelkää ulkoaoppimista. Kysy mitä virheitä itilissä on. Todellisen asiantuntijan pitäisi kyetä luettelemaan helposti paljon virheitä.

%d bloggers like this: