Kuri vai vapaus

Teen kartoitusta toimintatavoista ja sen yhteydessä eräs haastateltava totesi, ”Meillä ei ole tapana käyttää jäykkiä frameworkkeja, vaan haetaan meille sopiva toimintatapa. Meillä ei ole hierarkiaa tai eskalointia, vaan yksilöihin luotetaan paljon.” Toisessa keskustelussa itilin käyttöönotosta eräs henkilö totesi: “Koko organisaatio ei varmasti ole koskaan samaa mieltä muutosten tarpeellisuudesta, mutta siksi organisaatiot ovat hierarkkisia.“

Nämä väitteet ovat jokseenkin toistensa vastakohtia, toisessa päässä on tiukkaan ylhäältä johdettu prosessimalli ja toisessa yksilöön luottava vapaa toiminta.  Taustaa väitteistä löydät täältä https://pohjoisviitta.wordpress.com/2012/04/25/20-miljonaa-kayttajaa-50-000-tukipyyntoa-kuukaudessa-ja-10-henkea-tuessa/

Näiden lausuntojen pohjalta tein pikakyselyn tiistaina 8.5.2012, jossa oli kolme väitettä

Kun tuotetaan laadukkaita it-palveluja,

A) on parempi hakea oma toimintamalli kuin soveltaa jotain jäykkää kehikkoa.

B) on oikein luottaa yksilöihin ja antaa näiden toimia itsenäisesti

C) prosessien käyttöönoton ohjaaminen hierarkiaan vedoten ei onnistu.

Ajatuksena oli että samaa mieltä edustavat vapautta ja luottamusta yksilöön ja eri mieltä olevat kuria ja järjestystä.

Vastauksia on tullut torstaiaamuun mennessä 58 kpl, joka on normaali määrä muutaman sadan aktiivin joukosta.

Mielipiteet jakautuivat ehkä enemmän kuin oletin. Vain yksi vastaaja oli joka kohdassa kurin ja järjestyksen kannalla, mutta vain kahdeksan oli joka väitteen kohdalla vapauden ja luottamuksen linjoilla.

Puolet vastaajista oli eri mieltä väitteestä: ”on oikein luottaa yksilöihin ja antaa näiden toimia itsenäisesti”. ”On parempi hakea oma toimintamalli kuin soveltaa jotain jäykkää kehikkoa” sai noin 60 % kannatuksen. Suosituin väite oli: ”prosessien käyttöönoton ohjaaminen hierarkiaan vedoten ei onnistu”, sitä kannatti n. 70 % vastaajista.

Vastaajien kommentteja mallien käytöstä:

Yleinen malli on hyvä perusta, jota kannattaa kuitenkin soveltaa

Oman toimintamallin hakemisessa ei kannata lähteä tyhjästä, kannattaa ottaa oppia esim. ITIListä

Yksilöiden itsenäisyys epäilytti eniten, samaa mieltä olevat jäivät alle 40%. Tässä pari kommenttia:

Ihmisiin pitää luottaa, mutta toimintamallit palvelutuotannossa on oltava yhtenäiset

Tietenkin, paitsi jos työvoima on täysin kouluttamatonta, eikä osaa (halua) tehdä mitään ilman ohjausta. Jos esim. laitetaan apina lajittelemaan hedelmiä, niin hyvä tulos tulee vain jatkuvalla kontrollilla.

 

Hierarkian voimaan ei moni usko.

Prosessien kehittäminen on yleensäkin lapsenkengissä. Jos prosessi hiotaan järkeväksi, on tarpeetonta vedota mihinkään, koska yksilö näkee tekemisensä järkeväksi.

Hierarkkisessa yhteisössä prosessit usein lisäävät hierarkiaa, mikäli hierarkiasta ei luovuta

Jos hierarkiaa käytetään painostuskeinona, niin pomot ovat väärillä menetelmillä liikkeellä.

 Pakko on huono motivaattori.

Näennäisesti voi mennä läpi, mutta ei takaa aitoa laatua ja tehokkuutta

Vastaajan omalla asemalla näyttää olevan merkitystä erityisesti tämä hierarkian suhteen. En kysynyt vastaajan asemaa, mutta tiedän osan henkilöiden aseman joko nimikkeen perusteella tai muuten. Tässä johtajat ovat siis henkilöitä, joiden tiedän toimineen esimiehenä ja ei-johtajat ovat joko asiantuntijoita, projektipäälliköitä tai sitten en tiedä heidän asemaansa. Tästä voisi päätellä että johtajat ovat oppineet että hierarkkisella asemalla ei voi ajaa prosesseja sisään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: