Ensimmäinen työpäivä

Lomalta palaaminen on aina vähän työlästä. Tämä artikkeli piti julkaista eilen, siis ensimmäisenä työpäivänä, mutta en saanut sitä aikaiseksi, käyntiinlähtö on vähän tahmeaa.  En osaa sanoa kumpi on työläämpää, löytää pöytä täynnä tekemättömiä töitä vai alkaa miettiä uusia hankkeita. Minulla on nyt jälkimmäinen tilanne, muutama deadline häämöttää, mutta pääpaino on uusien töiden kehittämisessä. Pitäisi siis keksiä mitä tarjota mahdollisille asiakkaille. Itil myy edelleen ja tunnen sen paremmin kuin monet sen innokkaat kannattajat, mutta siitä en pysty paasaamaan vakavalla naamalla. ISO 20000 on järkevämpi, mutta aika raskas työkalu ja soveltunee parhaiten isoille organisaatioille.

Itseäni kiinnostaa erityisesti tutkimukset, mittaaminen ja data-analyysi, ja tutkimuksia teenkin, mutta vielä ei kukaan ole tarvinnut apua vaikkapa service deskin datan analysoinnissa. Toisaalta asiakkaille pitää tarjota niitä asioita, joita he tarvitsevat, ei niitä mitä haluaisi itse tehdä:)

Eräs kiinnostava idea on Integrated Service Management, jonka on kehittänyt Jan van Bonin vetämä hollantilainen tiimi. (Jan van Bon on toimittanut mm. kirjat :IT SERVICE MANAGEMENT an introduction, Foundations of IT Service Management Based on ITIL V3 ja ISO/IEC 20000, a pocket guide.)

Mallissa tiivistetään palvelunhallinta kuuteen implementoitavaan prosessiin. ISM tavallaan perustuu itiliin, mutta Janin näkemys on että itilin käyttöönotto ei onnistu, koska itil:

  1. sisältää niin paljon virheitä
  2. on liian monimutkainen
  3. ei ole implementoitava

Näistä syistä johtuen itilin soveltaminen jää aina vajaaksi, sitä otetaan pala sieltä, toinen täältä, mutta kokonaisuus jää torsoksi.

ISM on siis korjattu ja yksinkertaistettu versio itilistä. Se on suunniteltu helposti käyttöönotettavaksi, siinä on mietitty valmiiksi työkalujen hyödyntäminen. Menetelmän on ottanut käyttöön 27 organisaatiota Hollannissa ja se on nyt käännetty englanniksi. Mietin pitäisikö järjestää workshop, jossa mallia esiteltäisiin Suomessa.

 

Yksi vastaus

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta lähestymiseltä. Siitä on helppoa olla samaa mieltä että ITIL – mikä tahansa versio tai prosessi – on hyvin kankea ja loppujen lopuksi epämääräinen möhkäle ottaa käyttöön. Ketteryys häviää.

    Hyvää ITILissä on paljon mutta perusjuttuja ehkä lukuunottamatta sen ns. ’käyttöönotto’ on kuitenkin ikuisuuskysymys organisaatioissa. Ja hintava kokonaiskustannuksiltaan 😉 Vaihtoehtoja siis kaivataan!

    Omien kokemuksieni kautta nostaisin tänään yhteistyön eri osapuolien välillä korkeaan arvoon. Eivät ne prosessit kitkattomasti toimi kuin osan aikaa. Suurin osa ajasta menee sotkujen selvittämiseen. Tällöin yhteiset ja jaetut näkemykset eri osapuolten kesken – olivatpa ne sisäisiä ja/tai ulkoisia – ovat niitä tärkeimpiä.

    Eli – hmm? – pitäisikö innovoida jokin oma ’Damage Management prosessi’ kaikkien prosessien ulko/yläpuolelle? 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: