Työkalututkimus 2012

Tämä IT palvelunhallinnan ohjelmistoja koskeva tutkimus tehtiin elokuussa 2012. Kysely lähetettiin Pohjoisviitan kontaktiryhmälle ja vastauksia on tähän mennessä tullut 81 kpl, joka on suunnilleen saman verran kuin 2010 ja 2007 tehdyissä kyselyssä. Samoja vastaajia tässä ja edellisessä kyselyssä on n. 20%.

On vaikea sanoa miten hyvin tutkimus edustaa suomalaista IT alaa, mutta toisaalta olisi hyvin vaikea kohdentaa tutkimusta paremminkaan, sillä ei ole olemassa tietokantaa, josta löytyisivät IT palvelunhallinnan harrastajat. Lisäksi on vaikea saada ihmisiä vastaamaan tällaisiin kyselyihin. Kyselyn uskottavuutta taas parantaa se, että vastaajat esiintyvät omilla nimillään. Toisaalta tulokset näyttävät kiinnostavan, edellisen raportin on lukenut arviolta kymmenkertainen määrä vastaajiin verrattuna.

Tutkimuksessa kysyttiin kolme asiaa: käytössä olevan ohjelmiston nimi, käyttötarkoitus ja kouluarvosana.

Tiesin että markkinoilla on tapahtumassa muutoksia, olin kuullut usealta yritykseltä, että he ottavat käyttöön ServiceNow’n. Minua kiinnosti kuinka suuren osuuden se on saavuttannut, mikä tuote on menettänyt ja kuinka tyytyväisiä tähän tulokkaaseen ollaan.

Kuten kuvasta näkyy, ServiceNow on kiivennyt heti kakkosijalle, mutta se ei näytä syöneen muiden markkinaosuuksia, koska samaan aikaan on luovuttu itsetehdyistä ratkaisuista, lisäksi Sharepointin suosio on romahtanut. Efecte  on säilyttänyt markkinajohtajuutensa, Remedy on romahdettuaan aikaisemmin pysynyt kolmosena ja Altiris kavunnut neljännelle sijalle. Nimeltä mainittujen tuotteiden määrä on kasvanut edellisestä tutkimuksesta, siinä mainittiin 25 ohjelmistoa, nyt mainittiin 31 kpl.

Tyytyväisyys tuotteisiin näyttäisi olevan laskussa, sillä kaikkien arvosanojen keskiarvo putoaa tasaisesti, tosin muutos on pientä ja mahtuu hajonnan sisään. Requeste on säilyttänyt ykköstilansa ja on ainoa, jonka arvosanojen keskiarvo on yli 8. Remedy on noussut tasoihin Efecten kanssa jaetulle kakkossijalle. ServiceNow ei erotu hyvillä arvosanoilla, se on samalla tasolla kuin kaikkien arvosanojen keskiarvo. Jotenkin odotin parempia tuloksia.

Tällä kertaa päätin analysoida myös työkalujen käyttötarkoitukset. Poimin vastauksissa mainitut asiat ja ryhmittelin ne yhteisten otsikoiden alle. Alla olevassa kuvassa esitetään, kuinka usein jokin käyttötarkoitus mainitaan. Prosenttien summaksi tulee yli sata, koska monet mainitsivat useita tarkoituksia.

Valtaosa on maininnut service deskin tiketit,  insidenttien tai palvelupyyntöjen hallinnan. Nämä kaikki on yhdistetty otsikon tiketit alle. Cmdb:n tai vastaavan mainitsi vajaa 20% vastaajista. Asset management esiiintyi myös jonkun kerran, mutta niitä en yhdistänyt tähän. Kuvassa ei esitetä kaikkia käyttötarkoituksia, ainoastaan yleisimmät. Muutoksenhallinnan mainitsi reilu 10 % ja toiset 10% mainitsi palvelunhallinnan yleensä (itsm). Tulos vastaa hyvin aiemmin syntynyttä mielikuvaa, että aika harvat ovat päässeet kovin pitkälle palvelunhallinnan kanssa.

Tein mielenkiintoisen havainnon, kun vertasin tuotteesta annettuja arvosanoja tuoteen käyttöön.

Erot ovat aika suuria ja niissä on hyvin mielenkiintoinen logiikka. Ne jotka hyödyntävät itsepalvelua ja tietämyshallintaa, ovat huomattavasti tyytyväisempiä tuotteeseen kuin ne, jotka käsittelevät tikettejä ja muutoksia. Erot tuotteiden välillä voivat selittyä osin näillä tekijöillä. Toisaalta työkalun tuomat hyödyt varmasti kasvavat, kun tuotetta kyetään käyttämään edistyneellä tavalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: