Kiertävät roolit

Olen taas törmännyt taas tänä vuonna  organisaatioihin, jossa IT tuen roolit kiertävät. Henkilöt tekevät jotain tehtävää jonkun päivän ja vaihtavat sitten toiseen tehtävään. Malli on monessa mielessä houkutteleva ja se tulee usein ensimmäisenä mieleen kun päätetään perustaa asiakastuki. Malli tarjoaa vaihtelua työtehtäviin ja sillä ratkaistaan se pulma, että kukaan ei ole vapaaehtoinen siirtymään tukeen. Mallissa on vain yksi vika, se ei toimi.

En muista kuinka monta kertaa olen nähnyt tämän mallin toiminnassa ja lähes aina lopputulos on sama. Tukivuoroista tulee vastenmielisiä, niiden koetaan haittaavan omia töitä ja tuessa oleminen on epämiellyttävää. Perunateatteri, tiskivuoro, oksanreikähuki jne.

Kiertävässä mallissa kukaan ei paneudu tuen rooliin, se on vain välttämätön paha. Eräässä tapauksessa havaittiin jopa, että osa väestä sairastui yllättävän usein kun oma vuoro sattui kohdalle. Malli perustuu kahteen ajatusvirheeseen:

1) kuka tahansa it-ihminen osaa työskennellä tuessa.
2) tuessa työskentely on epämiellyttävää ja siksi se pitää jakaa oikeudenmukaisesti kaikille

Väite 1) ei pidä paikkaansa ja väite 2) sisältää itsensä toteuttavan ennustuksen.

Kun tukeen nimetään omat, vakinaiset henkilöt, siitä tulee heidän työnsä ja he haluavat kehittyä työssään. Heidän osaamisensa laajenee ja syvenee uusille alueille. Tuessa voi viihtyä oikein hyvin, kunhan tuki on organisoitu oikealla tavalla ja käytössä on riittävät resurssit jas hyvät työkalut. Tuessa työskenteleminen on lyhytjännitteistä ja vaihtelevaa. Päivät ovat erilaisia, saa olla ihmisten kanssa tekemisissä, eikä tarvitse ahertaa jonkun pitkän projektin kimpussa. Toisille tämä sopii ja toisille ei.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: