Tilastollinen ennustaminen

Olen alkuperäiseltä koulutukseltani tilastotieteilijä ja aikoinan olin muutaman vuoden töissä avustammassa eri alojen tutkijoita aineiston käsittelyssä. Sen jälkeen olen sitten puuannut it-palvelujen parissa. Jostain syystä minulle ei ole tullut juurikaan mahdollisuuksia harjoittaa tai avustaa it-palvelunhallinnan tilastojen käsittelyssä, vaikka ITILin ja ISO 20000:n mukaan siellä olisi monenlaista analysoitavaa.  Ottaisin mielelläni vastaan toimeksiantoja tältä alueelta.

Tässä nyt tällainen pieni sormiharjoitus.Kokeilin vuosi sitten kuinka hyvin Pohjoisviitan kävijämäärien ennustaminen onnistuisi. Kirjoitin silloin menetelmästä jutun. Nyt oli aika katsoa miten 12 kk ennuste toimi.

Tämä oli siis historia. Nämä ovat päivittäisiä kävijämääriä.

Slide1

Ennuste näytti tältä.

Slide2

Ja tässä sitten toteutuma. Kuten näkyy, sekä piikkien että kuoppien ennustaminen onnistui aika tarkkaan, joskin kaikki piikit eivät ajoittuneet täsmälleen. Kokonaismäärä poikkesi ennusteesta vain 0,4% ja korkeimman piikin korkeus 0,6%!

Slide3

Aika hyvin siis on noinkin vaihteleva data ennustettavissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: