Miksi ITIL myytiin?

Tuore uutinen ITILin myynnistä tuli kun olin 40 v häämatkalla Oslossa ja sen outous sai minut tekemään ensimmäisen kännykällä kirjoitetun päivityksen Pohjoisviitan sivuille. (Lumian ennakoiva tekstin kirjoitus on muuten todella nerokas. Ero Appleen on kuin vertaisi kivikirvettä ja Fiskarsin tuotetta.)

Jo jonkin aikaa on ollut tiedossa että ITIL on ollut kaupan.  ITIL syntyi  aikoinaan CCTA:n (Central Computer and Telecommunications Agency) alaisuudessa. Kun CCTA lakautettiin ITIL siirtyi OGC:n (Office of Government Commerce) haltuun. Kun OGC myös lakkautettiin, ITILin haltijaksi jäi Cabinet Office, jonka vastine meillä olisi kai Valtioneuvoston kanslia. On siis ymmärrettävää että ITILille etsittiin uutta kotia.

Ostajan tavoitteena on ITILin voimakas kaupallistaminen. Capital on ostanut vähän aiemmin G2G3-simulaatiot ja rakentaa ”Best Management Practice” -portfolion varaan ”ekosysteemiä”, jonka tavoitteena on maksimoida ekosysteemin tulot. Tässä osa partnereille lähetetystä kirjeestä jossa kerrotaan uuden ITILiä hallinnoivan yrityksen perustamisesta.

Capture

Koko hankkeen ideana on siis markkinoiden tehokkaampi rahastus. Toiveet siitä että ITILin sisällön kehittäminen lähtisi käyntiin voinee unohtaa, sen sijaan samaa jööttiä tullaan varmaan paketoimaan uusiin pakkauksiin.

Kaupan matematiikka on todella erikoinen. Kauppa siis koskee koko it-portfoliota, eli siihen kuuluu myös hyvässä kasvussa oleva PRINCE 2. Lehtitietojen n mukaan portfolion tulot ovat olleet  80 M£ vuodessa ja salkun arvo on 100 M£.  En ihan ymmärrä miten salkun arvo on vain hiukan enemmän kuin sen vuotuinen tuotto. Tämä on nyt myyty kaupalla, jossa ostaja maksaa portfolion puolikkaasta (51%) 10M£ heti ja 9,4 M£ vuodessa kolmen vuoden ajan. Englannin valtio luopuu siis 40 miljoonan tuloista ja saa paljon vähemmän.

Ministeri Francis Maude  sanoi tiedotteen mukaan: ”Olemme sitoutuneet saamaan Britannian eteenpäin maailmanlaajuisessa kilpailussa, ja siksi haluamme hyödyntää näitä piilotettuja aarteita ja käyttää voitot suojellaksemme  julkisia palveluja.  Julkishallinnon kannalta on hienoa, että suuret yritykset käyttävät PRINCE2 ja ITIL mutta liiketoimintaosaamista ja investointeja tarvitaan kehittämään niitä kaupallisesti.Uuden yhteisyrityksen odotetaan säästävän veronmaksajien puoli miljardia puntaa yli kymmenen vuoden aikana …

Tämä lausunto sopisi ”Kyllä Ministeri” -sarjaan ja osoittaa että ministeri on aivan pihalla asiasta, (tulee mieleen Maria G ja SOTE). Toisessa artikkelissa virkamiehet selittävät että yhteisyrityksen arvon uskotaan nousevan niin, että puolikkaan arvo olisi 362 M ja 10 vuoden maksujen olevan yhteensä 311 M£. Matematiikka on outoa. Tulot ovat nyt 80 M ja ilman kasvua 10 vuodessa siis 800 M£. En ymmärrä miten salkun arvoksi määräytyy nyt 100 M£, luku tuntuu tarkoitushakuiselta. Minusta näyttää siltä, että ministerin mainostamien säästöjen sijaan veronmaksajien rahoja puhallettiin ainakin tuo 500 M£.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: