Mikä on Capita, ITILin uusi omistaja

Capitan maine ei ole maailman parhaita, Englannissa sitä kutsutaan myös Crapitaksi erilaisten sekoilujen ansiosta

crapita

(tämä kuva tuli vastaan Twitterissä kun etsin #Crapita tweettejä, se selventää nimen merkityksen kun en kehtaa sitä tähän kääntää 😉 ). Se on suuri  palvelujen ulkoistusyritys ja puolet sen liikevaihdosta tulee julkishallinnosta  Työntekijöitä on 46.000. Capita on nyt ostanut tämän ns. best practice portfolion lisäksi kaksi koulutusyritystä, G2G3 ostettiin 23.4.  ja  Blue Sky 3.5. Itil-kauppa tehtiin 25.4. En tiedä liittyvätkö hankinnat toisiinsa, mutta sellainen vaikutelma syntyy ajoituksen perusteella. Capita on jo nyt myös koulutus- ja konsultointiyritys. Se tarjoaa Prince2 koulutusta, mutta ei ITIL-kursseja. Voisi kuvitella että itil-kaupan myötä myös koulutustarjonta laajenee ja kehittyy. Eräs syy kaupalle voi löytyä tästä Dilbertistä. crapita2

Mitä merkitystä tällä on sitten näiden parhaiden käytäntöjen soveltajille. Välittömästi ei varmaan mitään. Menetelmiä voi soveltaa ja kurssit pyörivät ennallaan. Itil on ollut kaupallinen menetelmä jo jonkin aikaa, mutta nyt se on entistä selvemmin sitä. Selkeä tavoite on  tehdä rahaa ja se tapahtuu parhaiten kurssien kautta. Sertifiontitenteistä voi rahastaa, mutta varmasti tavoitteena on pyrkiä rahastamaan myös koulutuksista ja kouluttajilta.

Tuotteiden vanhentuminen ja hiipuva markkina ovat ongelmia. Itil ja Prince2 ovat Google trendsin mukaan laskussa. Itil on jo nyt pahasti vanhentunut ja vanhenee nopeasti edelleen. Erilaiset ketterät menetelmät pyyhkäisevät ohi mennen tullen. Tuotteita pitäisi uudistaa ja tarvitaan varmasti lisää sertifiointitenttejä. Toisaalta itilin sertifiointiohjelma on jo nyt vedetty järjettömän pitkäksi. Ongelmaksi voi tulla tuotteen kehittäminen. Vapaaehtoistyö tuskin kiinnostaa enää samalla tavalla. Tuntuisi aika oudolta, että itSMF panostaisi esimerkiksi itilin uuden version kääntämiseen, kun tuote on puhtaasti kaupallinen. Capita ei vielä toimi Suomessa, mutta ei varmasti ole mahdotonta, että se laajeni muualle Eurooppaan esimerkiksi yritysostoin ja tuntuisi oudolta että vapaaehtoistyöllä tuettaisiin yhtä kilpailevista toimijoista. Sama koskee itilin ja Prince2:n päivittämistä. Maailmassa ei ole rajattomasti aiheeseen syvällisesti perehtyneitä asiantuntijoita ja useimmat heistä ovat töissä Capitan kilpailijoilla.

Jotenkin tuntuu siltä, että todennäköisin vaihtoehto on markkinoinnin lisääminen ja vanhenevien tuotteiden ehostaminen esimerkiksi lisäämällä G2G3:n viihdyttävä simulaatiopeli pakollisena osana koulutukseen. Silti olen epäilevällä kannalla. Koulutusyrityksissä tullaan varmasti miettimään kannattaako noita ns. ”parhaiden käytäntöjen” menetelmiä markkinoida, kun on vaarana, että niiden omistaja ilmestyy kohta markkinoille oman koulutustarjontansa kanssa.

Yksi vastaus

  1. for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from New Caney Texas!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: