TEDx Helsinki

TED tulee sanoista Technology, Entertainment ja Design. Se on voittoa tavoittelematon organisaatio, joka aloitti 1984 USAssa. Tavoitteena on levittää ideoita, ”ideas worth spreading”. TEDx on taas riippumaton paikallinen järjestäjä, joka toimii TEDin periaatteiden mukaan. Suomessa TEDx on maksuton tapahtuma eikä kenellekään makseta esiintymisestä. Tilaisuuteen pitää hakea lippua ja hakemuksessa pitää perustella miksi hakijan pitäisi päästä osallistumaan. Yksi TEDin periaatteista on, että esitykset kestävät 18 minuuttia ja ohjelmaa ei jaeta rinnakkaisiin osioihin. Malli toimii hienosti, lyhyet esitykset pakottavat keskittymään olennaiseen ja jos esitys on heikko, se ei kestä liian kauan 😉

Ohjelma oli loistava. Minulle siitä jäi mieltä kaivertamaan rajojen rikkomisen teema. Kaksi vahvinta esitystä siitä mielestäni olivat :

Reetta Räty: Suomessa kaiken mittari on aina Suomi
Jay Gilligan: The Evolution of juggling

Reetta Räty pohti pitääkö kaikkien asioiden olla niiden rajojen puitteissa kuin meillä on totuttu ajattelemaan ja tietävätkö ihmiset tosiaan vastaukset kaikkeen. Jay Gilligan taas mietti mitä kaikkea jongleeraustaidoilla voi tehdä. Reetta Räty on Hesarin toimituspäällikkö ja hän kertoi Kiinassa viettämästään vuodesta. Päällimmäisenä oli havainto siitä, kuinka Suomessa kaikkea katsotaan Suomen luomien rajojen puitteissa ja kuinka hän hämmästelee ihmisiä, jotka tietävät niin paljon. Jay Gilligan on USAssa syntynyt ja kasvanut jonglööri, joka kertoi amerikkalaisen ja eurooppalaisen jongleerauksen eroista. Puhuessaan hän samalla demonstroi kertomaansa ilmiötä. Perinteinen jongleeraus on pallojen, renkaiden ja keilojen rytmikästä heittelyä, uusi jongleeraus taas kokeilee erilaisia esineitä. Esitys villiintyi loppua kohden, kun ilmassa oli palloja, katselijan kenkä, lasi ja karahvi (molemmat täynnä vettä).

Mielestäni nämä asiat osuvat hyvin it-palvelunhallinnan tilaan. Meillä on vallalla vahva ajattelu siitä, että kaikkeen on olemassa parhaat käytännöt ja niitä sovittamalla asiat saadaan toimimaan. Kannattaa miettiä tietävätkö  kouluttajat ja konsultit oikeasti parhaat käytännöt kaikkeen. On hyvin mahdollista, että heillä ei ole mitään kokemusta asiasta, kaikki on vain opittua kirjaviisautta. Asioita voi tehdä monella tavalla ja on mahdollista löytää uusia ja parempia tapoja. Älä anna ”parhaiden käytäntöjen” kahlita sinua.

Tässä linkki esityksiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: