Mikä on DevOps?

DevOps kovassa nousussa oleva muotitermi. Nimi on keksitty Belgiassa viitisen vuotta sitten. Termillä tarkoitetaan kehittäjien (Development) ja tuotannon (Operations) sujuvaa yhteistyötä. Perinteisesti sovelluskehitys ja palvelutuotanto ovat olleet kaksi eri maailmaa. Kehittäjät kehittävät ja tuotanto pyörittää järjestelmiä. Tuotantoonsiirtoa valvotaan tiukkaan. Itilissä oli alkujaan kaksi prosessia sitä varten, muutoksenhallinta ja jakelunhallinta. Iitil 2011 versiossa on niin lukuisia prosesseja hoitamassa samaa asiaa, etten viitsi niitä tässä luetella. Tuloksena on ollut jäykkä ja hidas toiminta, jota voidaan perustella riskien välttämisellä ja joka on tarpeen eteenkin perinteisissä keskitetyillä palvelimilla tai työasemilla toimivissa ympäristöissä, joissa käyttöönotto merkitsee yleensä palvelukatkoa.

Uudet toimintaympäristöt ja työkalut mahdollistavat myös toisenlaisen toiminnan. Internetsovellusta voidaan päivittää useita kertoja päivässä, ilman että käyttäjät huomaavat sitä. Ketterä kehittäminen suosii nopeata ja vaiheittaisia kehittämistä ja on luontevaa siirtää valmistuneet osat tuotantoon saman tien, eikä jäädä odottamaan viikkoja tai kuukausia seuraavaa tuotantoonsiirtoa. Kyseessä on osin sukupolvikysymys, monet tämän päivän nuorista kehittäjistä on koodannut jo lapsesta alkaen ja oppinut luontevia toimintatapoja. Vesiputousmallit ja itil jäävät historiaan.

Toisaalta DevOpsiin liittyy myös kehitystyökaluja. Palvelimia ei tarvitse asentaa fyysisesti vaan ne koodataan pilveen. Testaaminen ja tuotantoonsiirto tehdään samoin koodaamalla. Uuden version käyttöönottoon liittyy aina riskejä, mutta nopeus auttaa myös virheiden korjaamisessa.

Ehkä tärkeintä DevOpsissa on tuotannon ja kehittämisen välinen yhteistyö. Kaimar Karu sanoo että DevOps tarvitsee olutta. Kehittäjien ja tuotannon pitää tutustua ja viettää aikaa yhdessä.

DevOps on enemmänkin filosofia kuin menetelmä. On jokseenkin varmaa, että kohta ilmestyy, (jollei ole jo ilmestynytkin), DevOps kouluttajia ja konsultteja. Vaarana on, että heillä on hyvin vähän tietoa ja olematon kokemus aiheesta. Edellisessä artikkelissa kirjoitin SoMe-kouluttajasta, joka on aivan vihreä Twitter-käyttäjä.

Mielestäni DevOps on osa seuraavan sukupolven tietotekniikkaa. Vanhat mallit saavat väistyä ja toiminnan pitää olla nopeaa, tehokasta ja ennen kaikkea laadukasta. Itse asiassa Service Desk 2.0 tarvitsee taustalleen ketterän tuotannon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: