Onko ITIL syvältä?

WordPress näyttää milllä hakusanoilla joku on löytänyt Pohjoisviitan sivut. Luettelossa on parin päivän ajan pistänyt silmään lause ”itil on syvältä”. En ole käyttänyt tuota sanontaa koskaan aikaisemmin, joten haku on tullut tänne todennäköisesti vain sen takia, että olen kirjoittanut aika paljon itilistä suomeksi. Jäin miettimään mitä tuohon vastaisi. Tietyissä olosuhteissa väite on täysin väärä, jossakin tilanteessa taas voin olla samaa mieltä.

Aluksi olin sitä mieltä, että itil on hyvä ja tarpeellinen. Sitten kolmosversio epäonnistui pahan kerran ja itil paisui mahdottomaksi möhkäleeksi. Lisäksi kolmosversiossa oli paljon typeriä virheitä. Nyt olen alkanut kyseenalaistamaan myös alkuperäisen itilin hyötyä. Tämä johtuu osin siitä, että maailma on muuttunut itilin ympärillä. Vanhat 1980-luvun mallit eivät enää istu niin hyvin kuin ennen. Sinänsä mallin ikä ei ole yksinään mikään syy hylätä sitä, mutta itilin tapauksessa käytännöt ovat muuttuneet liikaa. Vanhan mainframe-maailman opit eivät ole tätä päivää.

Mielestäni itil, siis kakkosversio, edustaa yhtä kehitysvaihetta. Kun IT-yksikkö laskeutuu puusta, se tarvitsee itiliä. Itil on parempi kuin ei mitään. Kun itil on hyödynnetty, pitää siirtyä eteenpäin.

Itil puhuu monista hyvistä asioista, mutta sen ratkaisut eivät ole läheskään aina edes käyttökelpoisia. Silti mielestäni IT-ammmattilaisen yleissivistykseen kuuluu tuntea Itil ja ISO 20000. Peruskurssi tai itseopiskelu riittää.

Itilistä on tarjolla runsaasti jatkokursseja ja sertifikaatteja. On huolestuttavaa, jos niiden opiskelija ei tajua viimeistään kolmannen kurssin kohdalla, että itil-koulutusohjelma tosiaankin on syvältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: